Mindent a trimmelésről

Tapasztalatunkra alapozva sajnos a hazai kutyatartók egy része nincs tisztában sem a trimmelés fogalmával, sem pedig annak jelentőségével, pedig vannak olyan kutyafajták, melyek szőrzetének ápolása helyesen kizárólag trimmelés útján végezhető.

  • A drótos szőrzetű fajtákat kemény fedőszőr és időszakosan megjelenő aljszőr jellemzi (airedale terrier, drótszőrű magyar vizsla, drótszőrű foxterrier, drótszőrű német vizsla, welsh terrier, lakeland terrier, stb.). A drótos szőrzettel rendelkező fajták ún. trimmelésre már megérett szőrzete hullámos és a megfelelő időben végzett trimmeléskor a fedőszőr egy időben eltávolítható.
  • A szálkás szőrrel rendelkező fajták szőrzete kemény fedőszőrből és időszakosan meglévő aljszőrből áll (skót terrier, cairn terrier, ír terrier, west highland white terrier, norfolk terrier, norwich terrier, ír farkaskutya, belga griffon, szálkás szőrű tacskó, schnauzerek). A szálkás szőrű fajták esetében az érett szőrnek egyenes szálúnak kell lenni, csak a szőrzet egy része trimmelhető, így trimmelés után mindig marad egy kemény fedőszőrréteg, a vedlés periodikus. Optimális esetben a trimmelés történjen kéthavonta, ellenkező esetben a szőrzet aláérik és minden fedőszőr egyszerre kijöhet a szedés során.
  • Vannak olyan fajták, melyek az ún. vegyes szőrtípusba tartoznak (különböző szetterek, spánielek, hosszú szőrű tacskók). Ezeknél a fajtáknál és ennél a szőrtípusnál a kutyakozmetikus csak az egyenes felületet trimmeli, nem trimmelendő sem a fedő,- sem az aljszőrzet. Kiállítási kutyáknál a kozmetikát 1-2 héttel az esemény előtt érdemes megejteni.

Fontos tudni, hogy a fajtákon belül egyedre jellemző eltérések is vannak, így még a trimmelős szőrtípusba tartozók között is előfordulhatnak olyan egyedek, melyek gyapjas jellegű szőrzetük miatt alkalmatlanok erre az eljárásra. Amennyiben „csak” házi kedvencről és nem kiállítási ebről van szó, ez különösebb problémát nem is okoz. Szintén kerülendő a trimmelés idős kutyák esetében, hiszen a szőrápolás folyamat jóval hosszabb, mint egy gépi nyírás esetén, továbbá szintén kerülendő a trimmelés nagyon ápolatlan szőr (összecsomósodott, nemezelődött) esetében is. Eltekinthetünk a trimmeléstől akkor is, ha a gazda ragaszkodik a nyíráshoz, illetőleg agresszív kutyák esetén sem tanácsos bódítás nélkül trimmeléssel próbálkozni.

Mit értünk trimmelés alatt?

A trimmelés során eltávolítjuk, azaz kihúzzuk az elhalt szőrszálakat. Az elhalt szőr kihúzása után a szőrhagymáknak következik egy rövid pihenő időszaka, majd a szőrhagyma megindítja az új, életerős, pigmentes szőrszálak növelését. Trimmelést követően – ebből a folyamatból következően – a szálkás és drótszőrű fajtáknál kb. 4-6 hét időtartam szükséges ahhoz, hogy a fajtára jellemző szőrminőség kialakuljon, fontos ezt figyelembe venni, ha kutyánkat kiállításra készítjük fel. A trimmelés feladata, hogy az elhalt szőrszálak eltávolításával arra serkentse a szőrhagymákat, hogy új, egészséges szőrzetet állítsanak elő. A trimmeletlen szőr akár egészségügyi problémákhoz is vezethet, hiszen az elhalt szőr nem képes „eltávozni”, illetve az elhalt szőrszálak csomósodásra, nemezelődésre hajlamosak, melyek felülete alatt a bőr gombás és egyéb eredetű fertőzéseknek való kitettsége növekszik.

Sok tulajdonos azt gondolja, hogy a trimmelés a kutyának fájdalmat okoz. Ez azonban tévhit, hiszen, ha a szőrzet „érett” a trimmelésre, fájdalom nélkül eltávolítható a szőrhagymából. A szőr érettségét bármely laikus megállapíthatja, mivel az elhalt szőrszálak tompább színezetűek, két ujjal is kihúzhatóak, mindenféle eszköz nélkül.

A trimmelés eszközei

A trimmelés folyamata tulajdonképpen nem túlságosan eszközigényes, pl. nincs szükségünk elektromos nyírógépre. Kevés eszközigénye mellett említsük meg, hogy hosszabb időt vesz igénybe mint egy gépi nyírás, és valamennyi tapasztalatot is megkíván. Ugyanakkor, egy trimmelős fajta gazdáját sem szeretnénk eltántorítani attól, hogy saját kutyájának szőrzetét maga tartsa karban.

Kézi trimmelés esetén segítségünkre lehet a gumiujj, hiszen a gumira anyagától fogva jobban tapad az elhalt szőr. Bár számtalan helyről rendelhetünk trimmeléshez használatos gumiujjat, hasonló eredményt érhetünk el akkor is, ha gumikesztyű megfelelő ujját levágva dolgozunk.

A tökéletes eredmény elérése érdekében használjunk különböző trimmelőkéseket is. A trimmelőkések különbözősége elsősorban a fogazatukban jelentkezik. A finom, sűrű fogazatú trimmelőkések általában a fej, a fülek és finomabb szőrzetű testtájaknál alkalmazandóak. A durvább trimmelőkések a nagyobb felületű, durvább állagú szőrzettel borított területeken alkalmazandók. A trimmelést, amennyiben tökéletes eredményre vágyunk, érdemes trimmelő kő alkalmazásával befejezni. A trimmelő kő hasonlatos a sarokpuhításra használatos dörzskővel, csak annál finomabb szerkezetű, szerepe az, hogy a kézi és trimmelőkéssel végzett trimmelés után még a kutya testfelületén maradt elhalt szőrszálakat finom simítások útján eltávolítsa.

A trimmelés menete

Kézi trimmelés esetén mindenképpen teljesen kifésült szőrzetnek álljunk neki. A helyes módszer az, hogy a kifésült szőrben bal kézzel megemelünk egy viszonylag keskeny csíkot és a szőrzetből V-alakot formázunk, ezután jobb kézzel rásegítve, gumiujjal kombinálva „a V betű tövébe” nyúlva lazán kihúzzuk az elhalt szőrszálakat. Mindezt a folyamatot ismételjük úgy, hogy bal kézből fokozatosan engedjük a szőrt és haladunk a trimmeléssel jobb kézzel. Erőltetni sosem szabad a folyamatot, ügyeljünk arra, hogy csuklónk ne forduljon. A folyamat lényege, hogy egyenes és mozdulatlan csuklóval végezzük a műveletet.

A trimmelőkés használatánál arra ügyeljünk, hogy szintén el nem fordult csuklóval kihúzott mozdulattal távolítsuk el az elhalt szőrzetet úgy, hogy a rendezett szőrszál végéig húzzuk ki a szerszámot, ezt követően hüvelykujjal a szőr alá nyúlva nyomjuk a szőrt a trimmelőkésre. Trimmelni jobb és bal kézzel is lehet, attól függően, hogy kinek melyik a domináns keze.

Fontos tudni, hogy bő vizet kapott szőrzettel (eső, úszás, fürdetés) ne fogjunk trimmelésbe, mert a szőrzetet károsítja és nem vezet a kívánt eredményre. Ilyen esetben legalább egy hetet várjunk a trimmeléssel.

Videó a trimmelésről:


Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>