Amit a babéziáról tudni kell

A  babesiosis kórokozója egy olyan egysejtű, vérben élősködő parazita (babézia), melyet a kullancsok hordoznak. Hazánkban mintegy 42 kullancsfaj honos, a fajok közül 6 jelent veszélyt háziállatokra és az emberre, míg 2 faj játszik komoly szerepet a kutyákban kialakuló kórképek (Lyme-kór, Babesiosis) terjesztésében. Ahhoz, hogy megfelelően tudjunk védekezni a babézia ellen, fontos ismerni a kullancsok élettanát.

A kullancsok életciklusa

A nőstény kullancs a környezetbe rakja le petéit, melyekből néhány napot követően kelnek ki a lárvák. A lárvák már hasonlítanak a kifejlett példányokhoz, azonban csak 3 pár lábbal rendelkeznek és a környezetben élő kisemlősök véréből táplálkoznak. Miután a lárva megszívta magát vérrel, leesik a gazdaállat bőréről majd levedlik és nimfává alakul. A nimfa már 4 pár lábbal bír, de még nem ivarérett példány. Kisemlősök és madarak vérével táplálkozik, bár ebben az alakban is találkozhatunk már kedvenceinken velük. A nimfa alak táplálkozás után ismét levedlik és ekkor már elér a fejlődés végére, kialakul a kullancs végleges formája. Az ivarérettség elérése után a kullancsok a gazdaállaton párosodnak. (A párosodáskor azt láthatjuk, hogy a gazdaállaton egymás mellett van egy kisebb és egy nagyobb kullancs.) Miután a párosodás megtörtént és a nőstény egyed elegendő vért szívott, ledobja magát a gazdaállatról, majd lerakja petéit, hogy aztán elpusztuljon.

Nem minden kullancs fertőzött a Babesia canis nevű parazitával. A kullancsok megfertőződésének elsődleges módja az, hogy a nőstény kullancs már eleve babéziával fertőzött petéket rak le, melyekből fertőzött lárvák fognak kikelni. A kullancsok babéziával való fertőződésének másik módja, hogy a nem fertőzött kullancs babéziával fertőzött gazdaállat vérét fogyasztja.

A babesiosis fő terjesztője hazánkban a Dermacentor reticulatus kullancsfaj, illetve a kórokozót már az Ixodes ricinus kullancsban is kimutatták. Az elsőként említett kullancsfaj számít a leggyakoribbnak a hazai előfordulás tekintetében.

Hogyan terjeszti a babéziát a fertőzött kullancs?

A babéziát okozó egysejtű paraziták a fertőzött kullancsok nyálmirigyében élnek. A fertőzés esélyének megítéléséhez tudnunk kell, hogy a kullancs nyálmirigyében tartózkodó babézia alakok csak egy bizonyos érési folyamat után válnak fertőzőképessé. A kiéhezett kullancsban lévő babéziák még olyan szerkezeti formában léteznek, melyek nem alkalmasak az emlősök megfertőzésére. Amikor a kullancs a gazdaállaton megkezdi a vérszívást, ez egyfajta „jeladásnak” tekinthető a babéziáknak arra, hogy a fertőzőképességhez szükséges szerkezetei átalakulást „megkezdjék”. Ez a magyarázata annak, hogy a babéziák átvitelének esélye a vérszívás megkezdését követő első 24 órában igen csekély.

Ha a kullancs már 24-48 órája szívja a gazdaállat vérét, a babéziózissal való fertőzés esélye megnövekszik. Ahogy növekszik a kullancs által eltöltött idő a gazdaállaton, úgy nő a babesiosis kialakulásának rizikója is. Ez azt jelenti, hogyha a fertőzött kullancs 48-72 órája szívja a gazdaállat vérét, a fertőzés esélye már igen nagy, míg ha a fertőzött kullancs 72 órát, vagy annál több időt tölt a gazdaállaton, a fertőzés kialakulása szinte biztosnak mondható.

Kevesen tudják, hogy babéziával fertőzött szuka kutya a vemhessége alatt a fejlődő kölykökbe is átjuttathatja a parazitákat. Így látszólag kullanccsal való találkozás nélkül is lehetséges, hogy a kölykök babéziával fertőzötten születnek. Másik lehetséges fertőzési forrás, ha egy nem fertőzött kutya olyan donortól származó vért kap, aki már babéziával fertőződött. Különösen fontos ezért a véradó kutyadonor megfelelő kiválasztása.

Kullancsok a kutya fülében. Túlzott kullancsfertőzés esetén, célszerű lehet a preventív gyógykezelés!

Kullancsok a kutya fülében. Túlzott kullancsfertőzés esetén, célszerű lehet a preventív gyógykezelés!

A babézia tünetei

Talán a megelőzés lehetőségeit követően ez az egyik legfontosabb kérdés, hiszen a babesiosis sikeres kezelésének első számú feltétele az időben megkezdett terápia. Mivel hazánkban már évek óta megszűnt a szervezett kullancs irtás- a jogszabályi változásoknak köszönhetően-, így minden kutyatulajdonosnak tisztában kell lennie a kullancsveszély fokozottságával. Ma már a csak városi utcákon sétáltatott ebek is legalább akkora veszélynek vannak kitéve, mint kertes házban vagy vadonban sokat tartózkodó társaik. Azért is fontos ezt megemlíteni, mert a babézia fertőzés nem mindig jelentkezik markáns tünetekkel, és ha a városban kutyát tartó gazdi a kezdeti, kisebb jeleket nem veszi elég komolyan, könnyen elveszítheti kutyáját.

Mint említettük, a tünetek változatosak, sok esetben egyáltalán nem jellegzetesek. A babéziák a vörösvérsejteket teszik tönkre a gazdaállatban, korábban ezért is nevezték fertőző vérfestékvizelésnek a betegséget. A kutyán a fertőződést követően jellemzően 7-20 napos lappangási idő után jelentkeznek a kezdeti tünetek. Az első tünet akár csupán bágyadtság, kedvetlenség, elesettség is lehet. Jelentkezhet étvágytalanság, a vérben megjelelő vérfesték miatt kávészínű, sötétebb vizelet, a nyálkahártyák a vérszegénységnek köszönhetően elhalványodhatnak, majd magas láz is (40-42C) kialkulhat. Kezeletlen és túl heveny lefolyás esetén a kutya 3-4 nap alatt elpusztulhat. Idült esetekben a vesekárosodás mellett egyéb szervek bántalmazottsága is kialakulhat (tüdő, emésztő traktus, központi idegrendszer, lép, izomzat, szem, keringés). Az egyéb szervek érintettsége a tünetek további változatosságához vezethet: tüdőödéma, köhögés, gyomor-, és bélgyulladás, hasmenés, lépmegnagyobbodás, reumás tünetek. A központi idegrendszer érintettsége miatt jelentkezhet dülöngélő járás, a mozgás koordinációjának hiánya (ataxia), a végtagok reflexszerű nyújtása és hajlítása (görcsök).

Mivel a babéziák a vörösvértesteket bomlasztják, a szétesett vörösvértestekből a vérfesték a keringésbe jut és a vesék szűrőrendszerét tönkreteszi, végső esetben kialakul a veseelégtelenség, leáll a vese.

A babesiosis diagnosztikája és kezelésének lehetőségei

Biztos diagnózisnak tekinthető babézia fertőzés esetén a festett vérkenet mikroszkópos vizsgálata. A babéziák jelenléte a vörösvérsejtekben kórjelző értékű. A kutyák gyógyulási esélye a terápia megkezdésének időpontjától függ, bár a leggondosabb állatorvosi ellátás mellett is előfordulhat, hogy nem sikerül minden esetben megmenteni a beteg kedvenc életét. A babéziák elpusztítására injekciós készítmény áll a hazai állatorvosok rendelkezésére, a kiegészítő gyógykezelés mellett(pl. infúzió, vérátömlesztés, lázcsillapítók).

Babesia canis a vörösvértestekben

Babesia canis a vörösvértestekben

Mindenféle tévhittel ellentétben, az a kutya, amelyik átesett és túlélt egy babézia fertőzést, nem nyer védettséget egy újabb fertőzéssel szemben.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a legkisebb jelre, legyen az akár indokolatlan hátterű bágyadtság, elesettség is, ne késlekedjünk kedvencünkkel felkeresni az állatorvost, mert ha babézia fertőzésről van szó, már órák is számítanak.

A babézia megelőzésének lehetőségei

A leghatékonyabb prevenciónak a kullancsok elleni készítmények alkalmazása tekinthető. Mivel az elmúlt évek enyhe teleinek köszönhetően a kullancspopuláció hazánkban igen népes számú, már egyetlen készítmény sem nyújt 100 százalékos védelmet. Érdemes állatorvosunkkal konzultálni az elmúlt évek tapasztalatát is figyelembe véve, a megfelelő kullancsriasztó készítmény kiválasztásakor. Akár a kombinált alkalmazás lehetősége is felmerül erősen fertőzött területeken. Bármilyen készítményt is választunk, győződjünk meg annak hatóidejéről és a használati útmutatónak megfelelően alkalmazzuk (pl. fürdetés). Megemlítendő, hogy sok kutyán alkalmazható kullancsriasztó készítmény hatóanyaga a permetrin és az amitráz. E két hatóanyag azonban macskákra mérgező hatású, így ne alkalmazzuk olyan kutyákon, melyek macskákkal élnek úgy együtt, hogy nem kizárható egymás nyalogatása.

Amennyiben a leggondosabb védekezés ellenére is kedvencünkbe kullancs került, úgy a vérszívót kullancscsipesszel vagy kullancskanállal a lehető legrövidebb időn belül távolítsuk el. Kiegészítő védekezésként érdemes kutyáinkat naponta legalább egyszer átvizsgálni, hosszabb szőrű egyedeket átfésülni, akár minden séta után, de legalább napi egyszer.

A cikket állatorvos lektorálta.


Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>