Kutyatartásra vonatkozó rendelkezések

A kutyatartók közül is kevesen ismerik, az ebtartásra vonatkozó részletes jogi szabályozást. Ennek oka részben az, hogy nem is gondolnánk, hányféle törvény, kormányrendelet, önkormányzati rendelkezés vonatkozik a kutyák tartásának szabályaira. A felelős ebtartásról szóló jogszabályi háttérrel foglalkozó cikksorozatunk első részében, a szabálysértési törvény és a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló kormányrendelet ebekre vonatkozó rendelkezéseit vesszük górcső alá.

Hogyan sétáltathatom a kutyám közterületen?

Gyakori probléma és konfliktushelyzetek forrása, hogy sem a kutyások, sem az ebet nem tartók, nem ismerik a kutyasétáltatásra vonatkozó szabályokat. Jó tudni, hogy szabálysértést akkor követ el a kutyatartó, ha: a felügyelete alatt álló kutyát

a) a település belterületén felügyelet nélkül bocsátja közterületre, vagy kóborolni hagyja,
b)természeti és védett természeti területen, vagy vadászterületen – a vadászkutya és a triflakereső (föld alatti gombakereső) kutya kivételével – póráz nélkül elengedi vagy kóborolni hagyja,
c) szájkosár és póráz nélkül közforgalmú közlekedési eszközön – vakvezető, illetve mozgáskorlátozottakat segítő kutya kivételével – szállítja,
d) élelmiszer-elárusító üzletbe, közfürdő területére vagy játszótérre – vakvezető, illetve mozgáskorlátozottakat segítő kutya kivételével – beenged, illetőleg bevisz,
szabálysértést követ el.
Aki veszélyes ebét nem zárt helyen tartja, vagy nem helyez el a ház (lakás) bejáratán a veszélyes ebre utaló megfelelő figyelmeztető táblát, szabálysértést követ el.

A fenti két bekezdésben meghatározott szabálysértés miatt a közterület-felügyelő, természeti és védett természeti területen a természetvédelmi őr, helyi jelentőségű védett természeti területen az önkormányzati természetvédelmi őr, továbbá a mezőőr is szabhat ki helyszíni bírságot.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy az adott önkormányzat helyi szabályozással kijelölhet olyan területet, ahol egyáltalán nem szabad kutyát sétáltatni. Szintén megjegyzendő, hogy ezt társasház pl. az udvarára vonatkozóan is megteheti, ugyanakkor mindkét esetben, ezt valamilyen formában jelezni szükséges (pl. kihelyezett táblák útján).

A 2012. évi II. törvény (szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről) fenti szakaszainak megszegésével, az ebtartó a „Veszélyeztetés kutyával” tényállását valósítja meg. A szabálysértés elkövetése szankciót vonhat maga után, az elkövető szabálysértési bírság kiszabására számíthat.

Póráz és szájkosár – Mikor kötelező közterületen?

Belterület közterületén – kivéve az ebek futtatására kijelölt területet – ebet csak pórázon lehet vezetni. Közterületen ebet csak olyan személy vezethet, aki az eb irányítására, kezelésére és féken tartására képes. Közterületen az eb tulajdonosának biztosítania kell, hogy az eb sem más állatot, sem embert harapásával ne veszélyeztethessen. Szájkosarat használni annak érdekében, hogy kutyánk se más állatot, sem pedig embert agresszív magatartásával, vagy harapásával ne veszélyeztessen – ha törvény, kormányrendelet vagy miniszteri rendelet a szájkosár használatát nem írja elő – kizárólag az egyed jellemzően agresszív magatartásának ismerete esetén kell.

Pórázon kell sétáltatni közterületen!

Pórázon kell sétáltatni közterületen!

Összefoglalva tehát, szájkosár használata csak akkor kötelező belterületi közterületen való sétáltatáskor, ha másként nem tudjuk biztosítani, hogy ebünk ne veszélyeztessen másokat, illetőleg tisztában vagyunk azzal, hogy kutyánk agresszív viselkedésre hajlamos, vagy ebünk “veszélyes ebként” van nyilvántartva, illetőleg ha más jogszabály azt kötelezővé teszi egyéb jellemzők miatt.

A fenti rendelkezéseket a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló 41/2010. (II. 26.) számú Korm. rendelet tartalmazza.

Az is nyilvánvaló tehát, hogy belterületi közterületen, az ebek kizárólag pórázon sétáltathatóak, kivéve, ha hivatalosan kijelölt kutyafuttató területen kívánjuk póráz nélkül lemozgatni kutyánkat. Sajnos azonban ilyen lehetőséget nem minden önkormányzat biztosít a kutyatartók és ebeik részére. Javasolható, hogy minden kutyatartó érdeklődjön saját környezetében, esetleg a települési önkormányzatnál arról, hogy hol található hivatalosan ebek futtatására kijelölt terület.

Veszélyes ebek  közterületen: különleges szabályok betartása kötelező

41/2010. (II. 26.) számú Korm. rendelet tartalmazza a veszélyes ebek tartására vonatkozó szabályok zömét. Azt, hogy egy kutya mikor minősül „veszélyes eb”-nek, és milyen külön nyilvántartási szabályok vonatkoznak rá, külön cikkben tárgyaljuk.

Veszélyes vagy nem veszélyes az eb?

Veszélyes vagy nem veszélyes az eb?

Jelen bekezdésben, a veszélyes eb tartására vonatkozó, kötelezően betartandó szabályokat taglaljuk. A veszélyes eb nyakörvén jól látható jelzést kell elhelyezni. A jelzés legalább öt centiméter átmérőjű korong, egyik oldalán az ebtartó neve, lakcíme, telefonszáma, a másik oldalán az eb hívóneve és a „Veszélyes!” felirat szerepel. A korong beszerzésének költségei az állat tulajdonosát terhelik.
A veszélyes eb olyan megfelelően zárt, bekerített vagy elkerített helyen tartható, amely megakadályozza az ebnek a közterületre vagy szomszédos magánterületre történő, felügyelet nélküli kijutását, továbbá, hogy az eb embernek vagy állatnak sérülést okozzon. A veszélyes eb tartására szolgáló ingatlan be- és kijáratain jól olvasható „Vigyázat! Veszélyes eb!” feliratú táblát kell elhelyezni. A szöveg mellett jól látható, támadó ebet ábrázoló grafika feltüntetése szükséges. A táblát jól látható helyen kell elhelyezni.Veszélyes ebet közterületen vezetni, tömegközlekedési eszközön szállítani csak a harapás lehetőségét megakadályozó, biztonságos szájkosárral és a kibújást megakadályozó nyakörvvel, két méternél nem hosszabb, nem kihúzható pórázon, a tartási engedélyben megjelölt személy felügyeletével szabad. E helyeken az ebet a pórázról elengedni és a szájkosarat levenni tilos.


Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>